Metropolis Spotlight

Short films

Metropolis heeft zelf ook een aantal toffe films voor je geselecteerd. Het zijn stuk voor stuk films van Rotterdamse makers die een spotlight verdienen. Met geportretteerde stadsgedichten, verhalende muziekclips, korte speelfilms en aangrijpende documentaires.

BLOCK #1

We Belong Together start 12:30 duur 5:03 min

A knitwear fashion story celebrating the notion of community and power of fashion to unite. 

Rottkoppen 12:35 8:46 min

Geïnspireerd door Humans of New York maar dan op z’n Rotterdams, dat is de docu-serie ROTTKOPPEN. Eens in de zoveel tijd laten we het verhaal zien van een echte Rotterdammer en zijn stad. Mooie, persoonlijke en intieme verhalen die inspireren. Een Rottkop waar je trots op mag zijn! De eerste aflevering “Gewoon knallen en gas geven” vertelt het verhaal van Ed Dietz, de belichaming van een echte Rottkop. Een heftig maar zeer inspirerend verhaal over verlies, vallen en opstaan en de liefde voor deze rotstad.

Buiten 12:50 13:37 min
Tienjarige Fynn vindt dat ze oud genoeg is om te gaan hangen op straat. Samen met haar beste vrienden, Diego en Ap, maakt ze plannen om naar dé hangplek in de buurt te gaan. Maar wanneer het niet zo gaat als Fynn had gepland, zal ze deze tegenslag moeten verwerken en erachter moeten komen wat hangen echt is. 

Find Me When It’s Over 13:04 1:46

Een prachtig protret van verlaten Rotterdamse musea tijdens de Corona pandamie. In beeld gebracht met een dans choreografie van Scapino Ballet.

Hoop 16+ 13:10 4:31

Met ‘Hoop’ vertelt rapper Gaza van Camp Rauw de luisteraar dat alles mogelijk is. Dat zolang je blijft vechten dromen geen dromen zijn, maar doelen. En dat tegenslagen er zijn om van te leren, niet om van op te geven.

15 Jaar 16+ 13:15 5:09

In de wetteloze banlieues van Parijs groeit de 15-jarige Bilal op in een gebroken huis dat het niet waard is om voor thuis te komen. Dus is hij te vinden op de koude straten, met jongens met een zogenaamde achterstand, zoekend naar een manier om te ontsnappen.

Het Einde 13:20 4:55

“Dit album in m’n leven is m’n allerlaatste Inspiratie voor de jeugd dat is wat we gaven rap is commercieel geworden, maar voor ons een wapen.” Gaza

BLOCK #2

Father Figure Start 16:55 duur 24:14 min

For young black gay men, navigating the world can be a disturbing experience. As Kiki House founder Guilliano (26) explains: ‘being black and gay means being two steps behind in life’. In this narrative collage film Guilliano and his friends share personal experiences of homophobia, racism and marginalization in everyday life. Voguing provides a temporary escape from the dangers of the outside world as well as a sense of community.

Shank 16+ 17:25 31:04 min

Jair is a young and streetwise drill rapper, who has a cherished but secret career goal as a street wear fashion designer. When his ‘up-to-no-good’ older cousin tries to expose him for no longer wanting to do drill music, his fashion creations go viral. Jair is unaware of the fact that his cousin’s rival is out for revenge because of the stabbing and following death of his little brother. Things take a turn for the worse when a mix up results in the assault of an innocent woman and Jair is forced to choose between his own hopes and dreams and his loyalty and code.

A Little Less Ordinary 18:05 23:58 min

In haar zoektocht naar avontuur en vrijheid komt Maye, een jonge wegloopster met niks te verliezen, terecht in een wervelwind van hard feesten, vluchtige liefdes en onomkeerbare keuzes.

Mama 18:30 55 min

Ma’MaQueen heeft een veilige thuishaven gecreëerd voor haar zes dragkinderen, die thuis niet allemaal kunnen rekenen op het begrip van hun biologische bloedverwanten. De afwijzing van je familie levert persoonlijke problemen en een negatief zelfbeeld op. Drag zijn doet hen dit alles tijdelijk vergeten.

Rotterdam, verlaat ons niet 19:30 11:35 min

In ‘Rotterdam, verlaat ons niet’ gaan Rotterdamse stadsdichters Dean Bowen en Vienne Haagoort het fictieve gesprek aan met hun stad, om te praten over hun stukgelopen relatie en op welke manier deze nog kan worden geheeld. ‘Rotterdam, verlaat ons niet’ is de slotfilm uit de poëtische filmreeks ‘Tussen De Zinnen In’.

aan allen die zich hier bevinden 19:42 6:21min

In ‘aan allen die zich hier bevinden’ schetst Rotterdams stadsdichter Dean Bowen een wrang beeld van hoe wij, als Nederland, omgaan met onze geschiedenis en de zondes uit het verleden blind gladstrijken.

Coming in 19:50 14:00 min

Regisseur Esmée van Loon vraagt verschillende queers over de ongeschreven regels rondom de coming-out. Wie heeft besloten dat uit de kast komen een overgangsritueel is voor niet-heteroseksuele mensen, maar onnodig voor hetero’s? In de film gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag voor we nou eigenlijk uit de kast komen. Doen we dat voor onszelf of voor de mensen om ons heen?

Hart van Rotterdam 20:04 2:21

Gers! Magazine Rotterdam presented a short and powerful film portrait about Rotterdam. “Here we follow our dreams. Together, we are the heart of Rotterdam!”

Mooier Als Je Lacht 20:10 10:25

Een driedelige videoclip waarin het dagelijks leven van vier verschillende vrouwen wordt gevolgd.

Enjoy!

From

Rotterdam

Presented by

Metropolis Festival

Duration of film blocks

Block 1: 55 minutes
Block 2: 3 hours 25 minutes