Popunie Live presenteert Rotterdams toptalent op Metropolis

Jaarlijks presenteert Popunie Live op Metropolis een aantal opkomende artiesten uit de Maasstad om zo een groter publiek kennis te laten maken met ‘het Rotterdamse geluid’. 

Dit jaar zijn dat maar liefst vier acts: Dragonfruit (foto), Elephant, LE MOTAT en Tramhaus! Zij spelen op zondag 3 juli 2022 op de Workers of Thinkers, de twee hoofdpodia van Metropolis.

Dragonfruit

Veel moderne R&B lijkt te zijn gemaakt voor de nacht, maar Dragonfruit is zo’n act waarbij je het daglicht vol gloed tegemoet lacht. De band laat namen als de Canadese producer Kaytranada, J Dilla en Mahalia vallen als toetsstenen: soepele ritmes, samples die als een regen kleurrijke M&M’s uit de hemel lijken te vallen, en natuurlijk het speelse stemgeluid van Danique van der Vlugt. Internationaal is Dragonfruit goed aan de weg aan het timmeren: het verbluffende debuut Gears Of The Giant Machine schotelt ons een oase aan frisse klankkleuren, melodieën en sensaties voor.

Elephant

De eigenzinnige rafelige liedjes van Elephant in het verlengde van Big Thief, Wilco, Whitney en Andy Shauf werden inmiddels vol lof opgepikt in Europa en Amerika. Het lovend ontvangen debuutalbum werd opgenomen met producer Pablo van de Poel (DeWolff) in de Electrosaurus Southern Sound Studio. De titel van de single Bird’s Eye View omvat de sound van dit gezelschap eigenlijk perfect: de perfecte liedjes voor bij een roadtrip door de natuur of een luie zondagmiddag op de portiek. De festivalweides van Metropolis zijn overigens ook een prima setting om in weg te dromen bij Elephant’s ambachtelijke rootsrockpareltjes.

LE MOTAT

Het alter ego van Tato Wesselo vertolkt eigenzinnige Nederlandstalige pop die de olifantenpaadjes des levens bewandelt: even democratisch de malaise als het geluk ontledend. De optredens van LE MOTAT zijn daarom bewust een beetje ontregelend en absurd. Ze komen uiteindelijk toch neer op de grote universele onderwerpen als liefde en seks, maar dan bekeken vanuit LE MOTAT’s unieke lens. Dat ironische gevoel voor humor heeft LE MOTAT overigens niet van een vreemde: Tato is de zoon van Theo Wesselo (Rembo & Rembo, Hausmagger).

Tramhaus

“Rotterdam, make it happen!” Tramhaus is tegenwoordig  de meest besproken live sensatie uit 010, een gevaarlijke band die door sommigen wordt omschreven als het vaderlandse broertje van Viagra Boys, door anderen weer als het boze neefje van Pixies. Hoe dan ook, de optredens van dit noisy vijftal zijn om zijn zachtst gezegd geruchtmakend: frontman Lukas Jansen eindigt vaak ergens in het publiek omringd door een zee van silhouetten en ledematen. Optredens van Tramhaus zijn altijd menens.

Les Robots op Metropolis 2019 door Jeroen Roest

Popunie live presenteerde tijdens Metropolis 2019 onder meer Les Robots (foto door Jeroen Roest)

Popunie Live

Dit concept is in 2013 ontwikkeld met als doel de promotie van Rotterdamse popmusici en bands in de hogere regionen. Gericht op het neusje van de zalm dat inmiddels diverse stadia heeft doorlopen en wellicht aan de vooravond staat van een doorbraak en een professionele carrière in de muziek. Deze categorie blijft nog te vaak buiten het reguliere aanbod van podia en festivals. Te goed als voorprogramma, te riskant als hoofdact. Terwijl het juist loont om deze bands dat laatste zetje te geven, met goed betaalde optredens op gerenommeerde festivals die een impuls kunnen geven aan de volgende stap in de loopbaan.

Popunie Live wordt mede mogelijk gemaakt door SENA Performers en Gemeente Rotterdam.

Luister naar de Popunie Live acts en al het andere moois uit de line-up van Metropolis 2022 via onze Spotify playlist