Nieuwe namen voor Metropolis 2022

Voor Metropolis Festival op zondag 3 juli 2022 hebben we weer zes hele toffe nieuwe namen voor je: Fat Dog (UK), The Lathums (UK), The Vices (NL), They Hate Change (US) en i.s.m. Popunie Live presenteren we de Rotterdamse bands Dragonfruit en Tramhaus.

De Britse band The Lathums borduurt op hun debuutalbum How Beautiful Life Can Be voort op de erfenis van een aantal roemruchte voorgangers (The Smiths, The Beatles, Stone Roses en The Ramones), maar het resultaat klinkt van de eerste tot de laatste noot gewoon onweerstaanbaar lekker. Het album stootte in één keer door naar de top van de Britse albumlijsten en ook door de Britse muziekcritici lopen ermee weg.

De Amerikaanse rappers Dre en Vonne smelten als het duo They Hate Change tal van genres samen tot een unieke alternatieve hiphopsound. Met een mix van invloeden uit UK-subgenres en de Miami-underground, maar ook drum ‘n’ bass, Chicago footwork, postpunk, prog, grime, krautrock, emo en eigenlijk elk genre op de kaart.

“Rotterdam, make it happen!” Tramhaus is tegenwoordig  de meest besproken live sensatie uit 010, een gevaarlijke band die door sommigen wordt omschreven als het vaderlandse broertje van Viagra Boys, door anderen weer als het boze neefje van Pixies.

Veel moderne R&B lijkt te zijn gemaakt voor de nacht, maar Dragonfruit is zo’n act waarbij je het daglicht vol gloed tegemoet lacht. De band laat namen als de Canadese producer Kaytranada, J Dilla en Mahalia vallen als toetsstenen: soepele ritmes, samples die als een regen kleurrijke M&M’s uit de hemel lijken te vallen, en natuurlijk het speelse stemgeluid van Danique van der Vlugt.

Het verhaal van het Groningse The Vices is het verhaal van vier jonge gasten. Twee komen van de straat, één was vooral druk met de platenkast van z’n vader en de ander was al van jongs af aan voorbestemd om de ideale schoonzoon te worden. Verschillende achtergronden kunnen botsen en schuren, maar in het geval van The Vices eerder inspireren en motiveren. Ze brengen een contrasterende mix van britpop en surfrock. Voor liefhebbers van The Kooks, The Strokes, The Vaccines en Cage The Elephant.

Het creatieve jonge viertal Fatdog uit de Londense undergroundscene heeft nog maar iets van tien optredens gedaan, waaronder een aantal shows bij de vermaarde broedplaats the Windmill in Brixton Hill. De band is beïnvloed door Underworld, Little Big en The Streets en hun muziek is een energieke combinatie van post-punk en Krautrock.

The Lathums Metropolis Festival

The Lathums

Line-up so far

Eerder waren al bevestigd voor Metropolis: Everyone You Know, Hang Youth, Horsegirl, Mourning [A] BLKstar en Yumi Zouma.

Ontdek hier de line-up van Metropolis Festival 2022 of luister hieronder naar onze acts via de Metropolis playlist op Spotify. En binnenkort maken we meer namen bekend voor de 33e editie van het festival op zondag 3 juli.

Een echt festival met lef

Metropolis is een ècht Rotterdams Festival met lef. Geen enkel gratis festival manifesteert zich zo specifiek met onbekend, maar altijd veelbelovend talent. Al sinds 1988 laat Metropolis een groot publiek kennismaken met opvallende en vernieuwende muziek van hoge kwaliteit. Het biedt een zoektocht door de spannende line-up van internationale artiesten met een live reputatie. Want goede muziek moet je natuurlijk live ervaren!

Hebben die allemaal op Metropolis gestaan?!

De visionaire programmering maakt Metropolis tot wat het is. Veel acts die er hebben gestaan zijn inmiddels gevestigde namen. Zo zag je op Metropolis de afgelopen jaren twenty one pilots, Yungblud, The xx, Vince Staples, Kurt Vile, Parquet Courts, IDLES, Thee Oh Sees, Tamino, Naaz, Ronnie Flex, Snelle, Kevin, Altin Gün, Vintage Trouble, Triggerfinger, Winne, De Likt, Sevdaliza, Kraantje Pappie, Tabitha, The Asteroids Galaxy Tour, Bears Den en Jungle By Night in de begindagen van hun carrières.

En misschien was je nog niet eens geboren, maar in de nineties en de zeroes speelden Smashing Pumpkins, The Prodigy, The Black Keys, The Killers, The Strokes, Interpol en vele anderen in het Zuiderpark. Allemaal gratis te zien geweest tijdens Metropolis.

Metropolis Festival Snelle door Jeroen Roest

Snelle op Metropolis Festival 2019, door Jeroen Roest