Metropolis Festival 2016: de eerste namen

We hebben jullie lekker lang in spanning gelaten maar het wachten zit er nu echt op, de eerste namen voor de 28ste editie van Metropolis zijn een feit! Op zondag 3 juli 2016 spelen Alex Vargas, WHITE, Loyle Carner, HÆLOS en The Jerry Hormone Ego Trip op de hoofdpodia (Workers en Thinkers) van Metropolis. Daarnaast is er dit jaar op Metropolis opnieuw ruimte voor jong talent: Talent Stage (powered by Popunie) is een podium dat sinds 2014 onderdeel is van het festival en waar talentvolle acts zich vanaf 24 mei voor kunnen aanmelden. Metropolis vindt plaats op zijn vaste stek in het Rotterdamse Zuiderpark en toegang tot het festival is nog altijd gratis. HEY HO, LET’S GO!

ALEX VARGAS

Met zijn prachtige stem – die wordt omschreven als één van de meest indrukwekkende white soul-stemmen sinds Michael Hutchence, Steve Winwood en Robert Palmer – en exotische looks – te danken aan en Deens/Engelse moeder en een Uruguayaanse vader – verovert de Deense singer-songwriter Alex Vargas de wereld in hoog tempo. In 2013 bracht hij nog wat onopgemerkt zijn eerste eigen EP genaamd Howl uit. Toen hij begin dit jaar zijn tweede EP Giving Up The Ghost uitbracht, met hits als Shackled Up en Solid Ground, ging het pas echt hard. De wereldburger bracht zijn soulvolle folk met elektronische elementen in januari naar showcasefestival Eurosonic Noorderslag en ontving daar lovende recensies. “‘Fascinerend’ is een regelrechte understatement” (3voor12)

WHITE

Het Schotse vijftal WHITE maakt een soort electro post-punk of groovy dancerock zoals we die vooral kennen van het befaamde label DFA Records (LCD Soundsystem, The Rapture o.a.). Luisterend naar WHITE flitsen namen als Talking Heads en die van WHITE’s stadsgenoten Franz Ferdinand ook door je hoofd. De band heeft in korte tijd een stevige live-reputatie op weten te bouwen, mede dankzij de sterke frontman Leo Condie, een drumster die op haar kit volledig losgaat en pakkende songs als Future Pleasures, Living Fiction en Blush die ook live superstrak en met veel plezier worden gebracht.

LOYLE CARNER

De jonge rapper Loyle Carner uit South London werd begin dit jaar door alle hiphopkenners, muziekcritici en Engelse radiostations getipt als ‘het nieuwe talent van de Britse hiphop-scene’ en hij schopte het dan ook tot de shortlist van de ‘BBC Sound Of 2016’. In zijn nog maar korte carriere deed hij al support-acts voor MF Doom en Joey Bada$$ en werkte onder meer samen met Kwes en Kate Tempest. Samen met zijn muzikale partner en producer in crime Rebel Kleff bracht hij diverse sterke tracks uit waarvan Stars & Shards het meest recente wapenfeit is. Hoewel hij zelf geen grime-artiest is noemt de mc het genre een grote bron van invloed en inspiratie.

HÆLOS

Triphop is terug, en niet zozeer doordat jaren ’90 grootheden Tricky en Massive Attack nieuw materiaal hebben uitgebracht, maar vooral door fijne nieuwkomers zoals HÆLOS. Dit trio uit Londen bracht in maart hun debuutalbum Full Circle uit, een plaat vol filmische synth-pop vermengt met triphop-percussie en melancholische samenzang, die moeiteloos uren op repeat kan. Heerlijke warme melodieën voor liefhebbers van Portishead, The xx en Massive Attack.

London’s HÆLOS bring to mind a host of ’90s influences, from trip-hop to shoegaze, but they are able to channel the best parts of those early bands in a way that reflects the present moment.”(Pitchfork)

THE JERRY HORMONE EGO TRIP (i.s.m. Popunie Live)

The Jerry Hormone Ego Trip is de nieuwe band van de Rotterdamse schrijver (en ex-gitarist van The Apers) Jerry Hormone. Klinkt als The Troggs (je weet wel, van ‘Wild Thing’) met Wim T. Schippers op zang, of Jacques Dutronc als-ie Nederlands kon. Liedjes over tederheid, de kaketoekan, een medicijnman, en zusjes van beste vrienden die stout, stout, stout zijn.
Jerry heeft een aantal talentvolle muzikanten om zich heen verzameld, hij wordt namelijk begeleid door The Tambles, de band die in 2014 op het Metropolis Talent Stage schitterde en dik verdiend de eerste Lekker Bezig-bokaal mee naar huis nam.

Binnenkort volgen er veel meer namen voor Metropolis 2016! Plus een nieuwe website waar we bovenstaand programma een mooie plek kunnen bieden.