Schijn

Hiphop danstheater

Hiphop danstheater over de koloniale geschiedenis van Nederland

Er is veel gebeurd. Veel om te bevatten.
Maar geen paniek. Het geeft je handvatten.
Ons verleden laat je blijken dat je nog niet alles wist.
Schijn er licht op, anders heb je er geen zicht op.
Vibe met jezelf, met elkaar en het verleden. Want dat maakt het heden.
En zo kunnen we streven naar hoe we verder willen leven.

Weet jij wie je voorouders zijn? Herdenk jij of vier jij je verleden? Of stop je het liever weg? Met hiphop danstheater laat Maas theater en dans jou je licht schijnen op het koloniale verleden van Nederland. In 2023 is het 160 jaar geleden dat Nederland de slavernij wettelijk afschafte in Suriname en Caribisch Nederland. Tien jaar later stopten ook de verplichte arbeidsjaren. Wat weten we hier eigenlijk over? En hoe gaan we er nu mee om? Rappend en bouncend op de beat stuiteren Jasmin en Meis door de klas. Dit is geen geschiedenisles over vroeger. Dit gaat over nu, over jou, en over hoe onze levens nog steeds worden gevormd door ons verleden. Bloedserieuze onderwerpen gaan we niet uit de weg, maar samen lachen ook niet.

Over de makers

Maas theater en dans maakt professionele theater- en dansvoorstellingen voor jong publiek. Bij Maas staan ontmoetingen centraal. Schijn is een ontmoeting tussen Maas en SERIÓÓS, tussen dansmakers en scholieren, tussen hiphop en geschiedenis. Jasmin Deekman en Meis Köster vormen samen SERIÓÓS. SERIÓÓS kaart serieuze onderwerpen aan met humor en ontspanning. Zo creëren ze ruimte om een mening te vormen over actuele kwesties als vrijheid, gelijkheid en inclusiviteit. SERIÓÓS beweegt vanuit de invloeden van straatdanscultuur, met name de hiphopcultuur. Dit zie je terug in hun rap en danstaal.

Preview

Tijdens Metropolis vertellen Jasmin Deekman en Meis Köster in een kort interview over Schijn en geven zij een preview van de voorstelling

Credits

Door: Maas theater en dans
Concept, regie, spel: SERIÓÓS
Productie: Bobby van Liempd
Foto: Hilde Harshagen

From

Rotterdam