Nagasaki Swim

Metropolis Lanceert!

Achter Nagasaki Swim gaat de Rotterdamse duizendpoot Jasper Boogaard schuil. Deze muzikant, songwriter en producer heeft altijd veel projecten gehad; té veel, besefte hij een jaar geleden. Hij had focus nodig, maar waar vind je zoiets als er zich voortdurend nieuwe kansen aandienen, als er in de wereld zoveel gebeurt om je boos over te maken, als alles opeens op slot gaat? Na een periode weg van huis die hem tomeloze inspiratie gaf en op de valreep van een zee van tijd ontstond Nagasaki Swim, wéér een nieuwe creatieve uitlaatklep voor Boogaard, maar dit keer is het ‘m echt.

Zijn hele leven woont Jasper Boogaard al in Rotterdam. Hij voelt zich er thuis – in het stadslandschap en in zijn levendige scene – maar muzikaal moet Boogaard zijn gelijken elders zoeken. “Misschien een gek voorbeeld, maar ik vind het idee van een splitsingle heel leuk: de ene muzikant doet de ene kant en een andere muzikant de ander. Al m’n hele leven wil ik dat, maar er zijn maar weinig bands in Nederland waarmee dat zou kunnen.”

Aan de overzijde van de oceaan wemelt het echter van zijn soort bands; een doorslaggevende reden om het najaar van 2019 als audio engineer door te brengen bij de Headroom Studios in Philadelphia. Maandenlang ontmoet Boogaard er voortdurend nieuwe mensen, ontdekt hij nieuwe plekken en bevindt hij zich op de ideale plaats om aan te kloten en kennis op te doen. Maar het is pas bij terugkomst in Nederland dat de voedingsbodem ontstaat voor wat ‘The Mirror’ zal gaan heten, zijn eerste album als Nagasaki Swim.

“Eerst dacht ik: ik ga een hele plaat over Philly maken, over hoe het was om daar te zijn,” vertelt Boogaard. “Toen ik hier net aankwam was ik echt klaar met Nederland. Ik dacht: ik pak m’n spullen en ga daar gewoon weer heen.” Met een paar maanden afstand lukt het hem echter om zich ook in Rotterdam weer thuis te voelen. De muziek die dan ontstaat komt voort uit reflectie – wie was ik daar, wie ben ik hier? – en frustratie, want waarom kan ik niet op beide plekken leven, of, waarom kan ik niet kiezen voor de een of de ander?”

The Mirror

Uiteindelijk ontstijgt The Mirror de beide steden waarin het verankerd ligt. Het leven dat, in de periode na Philadelphia, verder gaat en door de coronapandemie plots weer stil komt te staan, drukt evengoed zijn stempel. De eerste weken van de lockdown bivakkeert Boogaard bijna voortdurend in zijn thuisstudio; tegelijkertijd is het vinden van de juiste focus een uitdaging. ‘Have I made enough records, so I can go to sleep?’ Achter een aantal projecten (Midwinter Bonfire, Goodnight Moonlight) komt een punt, ondertussen groeit Nagasaki Swim.

The Mirror verscheen in maart 2021 bij Coaster Records (NL) en Treibender Teppich Records (DE) en inmiddels heeft zich rondom Boogaard ook een liveband verzameld met Jasper Werij, Bart Kalkman en Jim Luijten in de gelederen. Voor de opnames van de videoclip voor ‘The Water’ trok het viertal met de videomakers van Studio Nul naar Texel, check het resultaat hieronder.

Metropolis Lanceert!

Metropolis Festival presenteert jong en opkomend talent uit Rotterdam met het nieuwe initiatief Metropolis Lanceert! We hopen met Metropolis Lanceert! nog meer een platform te kunnen worden waar artiesten hun eerste stappen kunnen maken en hoopt zo, voor juist díe artiesten waar wij met Metropolis in geloven, het publieksbereik te vergroten. Het tweede wapenfeit van Metropolis Lanceert! is de videoclip van Nagasaki Swim voor de single ‘The Water’.

De uitzending van Metropolis Festival 2021 bevat onder meer een video-interview met Jasper Boogaard

Gezien op Metropolis in

2015 (met Goodnight Moonlight)

Favoriete concertzaal

Rotown (eens!)

In de media

“Een tijd van zelfreflectie, gevangen in prachtige, op Amerikaanse leest geschoeide indiefolksongs, die Jasper Boogaard geheel in quarantaine-stijl vrijwel volledig alleen inspeelde.” – 3voor12