Luka

Rijke indiepop

Met de tien imposante liedjes die albumdebuut ‘First Steps Of Letting Go’ vormen, zet Luka enorme stappen vooruit. Terwijl het proces naar het album toe juist in het teken stond van bewust enkele stappen terug doen. In dat proces heeft Luka een open, eerlijk, avontuurlijk en vooral heel eigen geluid gecreëerd.

Als er iets is wat geboren artiesten onderscheidt van hen die alleen maar bekendheid nastreven, is het de bijna roekeloos te noemen drang naar creatieve vernieuwing. Het is niet de makkelijkste weg die zij kiezen, maar wel veruit de meest interessante en oprechte. Wie de carrière van Lisa Lukaszczyk bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat zij zo’n authentiek talent is dat haar eigen muzikale universum aan het schapen is. Geboren in Kaapstad en wonend en werkend vanuit in Rotterdam, timmert de singer-songwriter al geruime tijd onder de naam Luka aan de weg. De EP “Welcome, Generation Everything” zette haar in 2018 op de kaart, de spraakmakende optredens als duo met drummer Joost Wesseling deden de rest. Optredens in zalen en op festivals (waaronder Metropolis) door heel Europa volgden.

Onderwijl bleek het in de alsmaar voortdenderende (muziek)wereld lastig om niet te worden verzwolgen door wat sommigen ‘succes’ noemen. “We leven in een tijd waar alles meetbaar is en definiëren ons succes op basis van cijfers. Iedereen lijkt vooral bezig te zijn met hoe ze gezien worden, in plaats van te delen hoe ze zich echt voelen. De beslissing om op de rem te trappen en hier niet meer in mee te gaan, is letterlijk de basis voor wat uiteindelijk First Steps Of Letting Go is geworden.”

“In een maatschappij die veel van ons vraagt, zie ik bij veel mensen een worsteling. Men weet niet hoe ze uit die tredmolen kunnen stappen, of durven dat niet. Ondertussen verliezen ze zichzelf. Uiteraard heb ik alle wijsheid niet in pacht en ik ben ik er zelf ook nog lang niet. Het zijn letterlijk First Steps die je nu hoort. Maar als dat mensen kan inspireren om een stapje terug te doen, meer te luisteren naar de stem van binnen in plaats van de invloeden van buiten en zo te komen tot wat voor hen van waarde is in het leven, dan is dit album voor mij een succes.”

Gezien op Metropolis in

2018

Laatste wapenfeit

Debuutplaat First Steps of Letting Go verscheen in oktober 2020 bij Snowstar Records en Tugboat Records in Japan.

In de media

“Met Luka is de Nederlandse popmuziek een oorspronkelijk geluid rijker” – Volkskrant