IFFR presents

Short films

Voor het filmprogramma van Metropolis Festival slaat Metropolis de handen in één met een aantal vermaarde filmfestivals en productie maatschappijen, waaronder het International Film Festival Rotterdam ofwel IFFR. 

Tijdens Metropolis presenteert IFFR een aantal films uit hun RTM reeks. Met RTM zet IFFR films en makers uit de Maasstad extra in de schijnwerpers. Het programma is gevuld met korte en langere films, series en documentaires. Alles staat in het teken van talentvolle makers en verhalen uit 010 met impact ver daarbuiten. Van gevestigde namen, Rotterdamse iconen tot beginnend filmtalent, het programma laat zien wat een rijkdom onze stad te bieden heeft. 

RTM films die je tijdens Metropolis kunt zien zijn:

FILM BLOCK #1

So Loud The Sky Can Hear Us
Start 13:50 duur 20:47

So Loud the Sky Can Hear Us explores the identity of a group of Feyenoord supporters. They unfold a hidden world of faith, love, compassion, and vulnerability. As Xausa attempts to trace back the ‘lost voice of God’ among the voices of the supporters, she wonders how the lost monophony of ancient chants may turn into a new polyphony. 

Bars
Start 14:15 Duur 18:35

To escape his hard life in the South of Rotterdam, Michael trains every day to become the best in a new sports rage Calisthenics. 

Ma’MaQueen
Start 14:35 duur 16

Deze film brengt de verlangens en angsten in beeld van Dennis Bijleveld. Dennis, ook wel bekend als ‘Ma’MaQueen’, vertelt hoe het is om in een maatschappij te leven waarin iedereen nog altijd in hokjes denkt en leeft. Regisseur Esmée van Loon observeert het leven van de jonge dragqueen en gaat hierbij gevoelige onderwerpen niet uit de weg.

Home of the Brave
Start 14:55 duur 2:44

Een ode aan de (Rotterdamse) hiphopcultuur. Aan de hand van Spoken Word van de Emmy Award-winner Black Ice wordt de kijker meegenomen in de wereld van het Rotterdamse HipHopHuis.

SHE
Start 14:58 duur 5 min.

Nani
Start 15:10 duur 14:52

A documentary about Dutch feminist and former Dolle Mina: Nani Kamphuis. In the seventies, Nani fought for freedom of choice and the emancipation of women. Now, still free-spirited, Nani lives a secluded life in the middle of the California wilderness. Here she strongly feels connected to nature and still fights for self-determination and freedom of choice in her own unique way. The documentary shows fragments of Nani’s special life, making a connection with the protest of the Dolle Mina’s in the seventies.

The Life of Fathers
Start 15:30 duur 33:13

The 38-year old Marwan Magroun, a photographer with Tunisian roots, largely grew up without his father. In his personal search for fatherhood he takes viewers from Tunesia’s northeastern coast to the streets of Rotterdam. His interviews with friends create a new impression of young and committed bi-cultural fathers.

180 CC
Start 16:10 duur 16:56

Als je al eerder met de politie in aanraking gekomen bent, is het niet verstandig om met een groep stuntfietsers mee te doen die wekelijkse ‘ride-outs’ organiseren waar de politie regelmatig komt kijken. De moeder van Jose (12) uit Rotterdam denkt dat hij hier ver vandaan moet blijven, maar Jose voelt zich eindelijk op zijn plek.

SOLO
Start 16:30 duur 10

Twee Rotterdamse huisgenoten leven met elkaar maar toch langs elkaar heen. Nestor en Joley zijn allebei begin twintig, maar hebben verschillende dagelijkse routines. De een heeft een strak werkritme, de ander rommelt maar wat aan. Als de pulserende soundtrack culmineert in een dans, lijken Nestor en Joley even alles los te laten.

FILM BLOCK #2

14.05 altijd een soort vooruit
Start 18:30 – 7:50 min

In een herbouwde stad leven de mensen hun leven en haasten zich naar huis aan het einde van een lange werkdag. Totdat een kolossale uitbarsting de stad wakker schudt en omhelst in een deken van zwarte rook. 14.05 is een moderne interpretatie van het bombardement op Rotterdam van 1940, verteld door stadsdichter Dean Bowen.

Exodus
Start 18:38 – 5:26 min

Een kritische blik op de Rotterdam-wet uit 2006, die het mogelijk maakt om in specifieke wijken bewoners onder een bepaald inkomens- of opleidingsniveau te weigeren. Stadsdichter Dean Bowen vergelijkt deze gentrificatie in woorden met de Bijbelse Exodus, de uittocht van de Israëlieten uit Egypte.

Fantoomwijk
Start 18:50 – 14:30 min

FANTOOMWIJK gives voice to the evicted locals of a neighborhood that was once a bustling part of the city. A gripping short film about the human cost of urban development, representing the global issue of gentrification in big cities.

Shabu
Start 19:10 – 75 min

Shabu (14) is een lieve, creatieve en street smart jongen uit Rotterdam-Zuid. Nadat hij tijdens een joyride de auto van zijn oma total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname.

Zijn moeder stelt voor dat hij ijslolly’s gaat verkopen om met de opbrengsten de schade te betalen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Dus bedenkt hij een andere oplossing waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Zou het lukken om zijn familie, maar vooral zijn oma, weer trots te maken?

Over IFFR
IFFR biedt jaarlijks in januari/februari een hoogwaardige line-up van zorgvuldig geselecteerde fictie- en documentaire speelfilms, korte films en mediakunst. De focus van het festival ligt op recent werk van getalenteerde nieuwe makers, maar daarnaast is er ook ruimte voor retrospectieven en themaprogramma’s. Middels de co-productie markt CineMart, het Hubert Bals Fonds, Rotterdam Lab en andere activiteiten voor professionals is IFFR actief bezig met het ondersteunen van nieuw en avontuurlijk filmtalent.

From

Rotterdam

Presented by

IFFR

Duration of film blocks

Block 1: 2 hours 50 minutes
Block 2: 2 hours 55 minutes